Cadena SER: cohesionar o dividir

El lideratge es pot fonamentar en la auctoritas o en la potestas. En la legitimitat que t’atorguen o en el poder que ets capaç d’exercir. En política, com en la vida, de vegades es guanya perquè respecten les teves decisions i en unes altres perquè ets forta i pots imposar-te. No obstant això, quan no gaudeixes de suficient legitimitat i exercir la força et pot restar encara més tens un problema. Sobretot si no assumeixes que, en ocasions, la millor manera de vèncer és dividir al teu adversari.

Des que Puigdemont frenés les intencions dels sectors més entusiasmats amb la unilateralitat l’independentisme viu hores baixes. Potser al Govern li bastava amb la ignorància perquè la CUP executés les seves intencions d’abandonar el Parlament, deixés de recolzar al president i es forcessin unes eleccions amb uns nous interlocutors.

No obstant això, apostar decididament per l’aplicació del 155 en absència d’una DUI és una maniobra d’alt risc que pot cohesionar de nou a l’independentisme i fins i tot més enllà del seu espai natural. I facilitar que la seva aposta per la unilateralitat acabi fent saltar tot per l’aire. Guanyar, en ocasions, no implica deixar clar qui té el poder sinó saber-ho exercir per evitar els escenaris que no desitges.

Comparteix-ho!