[:ca]

El guió del que està passant feia més d’ un any que estava escrit per part dels ideòlegs de la consulta de l’1O. Cosa que demostra que alguns no entenen res només perquè no volen. Només calia llegir des de fa molts mesos la premsa sobiranista per entendre la lògica del que s’estava cercant: trobar el col·lapse de les institucions de l’Estat. Si bé l’independentisme durant molt de temps va menysprear la capacitat de l’Estat, l’Estat estaria ara menyspreant la capacitat del moviment independentista.

Mentre Rajoy l’únic que diu és la màxima de qualsevol governant d’un país democràtic, que s’ha de complir la llei, oblida que el poder es basa en la legitimitat i s’expressa en les normes. I només si aportes raons per l’obediència garanteixes el seu compliment. La legalitat buida de relat és refusada. I si per complir-la només apliques la força el resultat, contribueix més a la deslegitimació.

La resposta davant l’interrogant del tot o res a la que ens ha portat la perillosa dialèctica dels darrers mesos la tindrem en pocs dies. Confiant en, tot cas, que la resposta sigui diferent de l’esperada perquè algú tingui la capacitat d’introduir una nova pregunta.

[àudiocomentari emés a El Món a RAC1]

[:]